Branderup Bygade 40 er ifølge BBR opført ca. 1870.
Ejendommen har sammen med “Kroen”, faktisk været de eneste ejendomme beliggende på den vej mellem Branderup Mølle og selve Branderup by, indtil Andels Mejeriet blev bygget i 1888 på “bar mark”. Grunden til at mejeriet blev bygget på “bar mark” udenfor selve Branderup, var, at Vellerup og Bovlund bønderne mente det blev for langt at køre med mælken, hvis den skulle helt til Branderup by anno 1888. Der var en decideret forhandling om hvor det skulle ligge, der er sikkert også målt vejlængder o.l..
Dette mejeribyggeri på “bar mark” endte faktisk med at Branderup flyttede ned til mejeriet, der skulle beskoes heste laves dritler (smørtønder), vogne skulle kunne repareres og der kom en købmand lige overfor. Der kom telegraf og postkontor og i 1904 blev “Æ kleinbahn” igennem Branderup indviet med to stoppesteder, ved Branderup Mølle og banegården, som sikkert blev nyopført til formålet. Forskellige håndværks virksomheder kom til undervejs som behovet opstod, murere, tømrere, snedkere og elektriker har vi haft i byen.
Æ Kleinbahn blev nedlagt i 1933.
- – – – – – – – – – – – – – •
Branderup Bygade 40, blevet brudt ned i 2010 for at give plads til en ny ejendom.
Ved nedbrydningen konstateres der meget fugtige vægge, tapet kunne nærmest vrides for vand. Det ser ud som om de 2 “fag” mod sydøst er bygget ved huset senere, da der var en ret bred sokkel tværs over huset, lige til venstre for hoveddøren.
Jernbeslagene til at sammenkoble kvisten med bjælkelaget, var monteret med 2 håndsmedede søm i hver, hvoraf det ene ser ud som nyt, det må have siddet i noget godt træ. Sømmene var ca. 10 cm lange og tykkelsen var fra 2 mm i spidsen til 8 mm ved hovedet.
Soklen på huset var fremstillet af marksten fra knytnævestørrelse og opefter, de største var ca. 15 – 20 cm i diameter. Efter sigende skulle soklen kunne modtage vandet fra tagfladen med den konstruktion, så den var samtidig med sokkel også faskin (nedsivnings dræn).
Stue og soveværelsesgulvene var lagt på strøer direkte på jord, der var dog 2 lag gulvbrædder i stuen. Badeværelse og køkkengulv var isoleret delvis med noget flamingo og lecanødder, resten var et lille betonlag direkte på jord / sand.
Murværket på begge sider af kvisten havde skubbet sig pga. vægten fra kvisten og bjælkernes tryk nedad, på den over vinduerne liggende “rem”. Dette bevirkede at “remmen” havde drejet sig så muren var skubbet ud mod Bygaden, med ca. 5 – 8 cm, dette bevirkede så at indermurene ikke havde forbindelse med ydermuren. Bjælke nr. 2 fra sydøst var sunket ca 15 cm nedad i forhold til de to omliggende bjælker. 3/4 af ydermuren ud mod Branderup Bygade skulle være fornyet hvis huset skulle være blevet stående, flere bjælker skulle have været fornyet, pga. råd. Ydermuren mod sydvest havde en større sætningsskade i den halvdel der lå hen mod stalden, pga dårlig opførelse og senere opgravning til kloakrør, med manglende komprimering af det genopfyldte sand / jord.
Under nedbrydningen blev der på loftet fundet: 1 Deutches Reichmark fra 1907 i sølv, værdi ved køb i dag , ca. 15 dollars, eller 100 kr.
Herunder link til youtube film over nedbrydningen af stuehuset.
http://youtu.be/bsIN2irfV2E
Og samme fil baglæns!
http://youtu.be/7grSnJiTZ5w