Spring til indhold

Lokalhistorisk forening

Branderup Sogns Lokalhistoriske Forening, eller Branderup – Rurup Lokalhistoriske Arkiv, som det nu officielt hedder, blev oprettet i 1987 med det formål at vække og nære interessen for sognets historie. Til den første bestyrelse valgtes: Niels Chr. Nielsen, Branderup Mark, Verner Bruhn, Branderup, Didrik Muus, Branderup, Vagn Rolskov, Rurup, og Mette Marie Andersen, Rurup.

  Link:

Bestyrelsen
Åbningstider & Årsmøde
Branderup’s historie
Istids oplysninger
Egnsfortællinger
Æ Kleinbahn

Gammelt Branderup kort
Branderup Bygade 40

 

Kommende arrangementer

 • Åbent hus Krolf i Branderup ny bane
  • Dato: 15/04/2024
  • Tidspunkt: 19:00 - 21:00
 • Arbejdsdag i Branderup
  • Dato: 21/04/2024
  • Tidspunkt: 09:00 - 14:00
 • 3 tanker om “Lokalhistorisk forening”

  1. Hej… Jeg er slægtsforsker, og jeg er stødt på Christian Mikkelsen og Peder Christensen, som er far og søn, og som skulle have været møller på Branderup mølle. Har i noget med disse personer og nogle billeder af møllen?

   Vh. Bente Laursen

  2. Hej.
   Ham som jeg mente skulle vide noget om de ældre borgere fra Branderup, kan ikke finde noget om disse to personer. Han studser lidt over at de to mænd har forskellige efternavne, det kan jo ske hvis moderen bliver gift igen.

   Er det Branderup Vandmølle som de har været møller på? I Rurup har der været en vindmølle på adressen: Skovlundvej 5 6520 Toftlund.

   Og det er ikke Brenderup på Fyn vel?

   Her er lidt om vores tidligere mølle:

   Branderup Vandmølle
   Her var sognets midtpunkt i over 500 år. Det var en kongelig ejendom, hvor egnens bønder havde møllepligt (afgift til kongen) helt frem til 1839. Møllen overgik da til privateje.
   Møllens storhedstid var under Jørgen Fausbøll fra 1861-1909. På det tidspunkt blev mølledammene udvidet og vandstanden hævet. Møllen blev ombygget, så den fik et overfaldshjul, dvs. vandet falder ned på møllehjulet, hvilket giver en betydelig bedre trækkraft.
   I 1917 under 1. verdenskrig nødlandede en tysk marineflyver på Mølledammen. Efter endt reparation foretaget af den lokale smed startede flyet igen. Dette fortæller om størrelsen af Mølledammen.

   Der hørte også en blomstrende købmandshandel til. Da Kleinbanen kom, blev der stoppested ved møllen, her blev der bygget pakhuse med kreaturvægt for afsendelse af levende dyr.
   Da elektriciteten kom i 20’erne, blev behovet for at få malet brødkorn og gryn mindre, og mølleriet sluttede 1938-39. Samtidigt blev Kleinbanen nedlagt. Selve vandmøllehuset blev nedrevet i 1945, men Møllegården ligger her stadigvæk.

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *